teď a tady

nebuď bábovka, buď buchta! 21. květen 2018
Na Facebooku i Instagramu jsem se Vám několikrát zmínila o tom, že mi už třetím měsícem sedává po boku bezmléčná dieta.

Proč si přisedla?

Naše Amélie od svého narození citlivě reaguje na bílkovinu kravského mléka, a protože je pro mě ukončení kojení až na konci seznamu “co všechno můžu udělat, abych naší dceři ulevila”, držím tuto eliminační dietu. Dveře u mě mají na 5 západů uzamčeny všechny potraviny, do kterých se propašovala byť jen kapička kravského mléka. Začátky byly krušné. Do daného okamžiku jsem si totiž vůbec neuvědomovala, kde všude se kravské mléko schovává. Je to poměrně dlouhý zástup potravin, na kterých stál můj jídelníček. A protože Amélie reaguje opravdu extrémně citlivě na jakoukoliv změnu, snažím se být obezřetná i vůči ostatním alergenům a potravinám, které neladí kojeneckému bříšku.

V prvních chvílích jsem si myslela, že budu muset být živa ze vzduchu... ale jak se říká, všechno zlé je opravdu k něčemu dobré. Celá situace mi trošku otevřela oči, přinutila mě hledat možnosti. Člověk se zamyslí, a uvědomí si, že jde mnoho věcí dělat jinak. Chce to pár kroků mimo svou komfortní zónu, a nakonec přijde zjištění, že i taková prekérní dieta může být v ledasčem obohacující. Už teď klidně zahlásím, že až tuhle dietu jednou pošlu k šípku, mnoho z toho, co díky ní nově vím, nebo umím, si ráda ponechám. Kromě jiného třeba i recepty na báječné dobroty, které jsem na své cestě bez kravského mléka posbírala do kapes od zástěry.

Dneska Vás seznámím s touhle šarmantní dámou, kterou si jednoduše umícháte k obrazu svému.
Tak nebuďte bábovky a pusťte se do toho! :)
Na nebojácnou buchtu budeme potřebovat:

- 2 hrnky mouky (já dávám 1 polohrubé a 1 špaldové)
- 1/4 hrnku oleje
- 1 hrnek rýžového mléka
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 PL prášku do pečiva
- 3 PL kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 rozmačkaný banán (nebo 1 vajíčko)

Bonus navíc:
- čokoláda, oříšky, kakaové boby, rum... cokoliv, čím chcete svoji buchtu vyšperkovat :)

V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přilijeme olej a mléko, přidáme rozmačkaný banán (nebo vajíčko) a poctivě zamícháme. Zároveň lze v tuto chvíli přidat trošku rumu, přisypat nasekané ořechy, kakaové boby, čokoládu... zkrátka jakoukoliv další zázračnou ingredienci, která lahodí našim chutím. Půlku směsi si oddělíme bokem a přidáme do ní kakao. Opět pečlivě zamícháme. Obě těsta poté na střídačku lijeme do formy (já používám silikonovou), špejlí v závěru můžeme do těsta udělat kresbu, a ještě tak podpořit dvoubarevný kabátek naší buchty.

Pečeme na 180 stupňů přibližně 40 minut, průběžně kontrolujeme.

Jakmile je dílo hotovo, můžeme dozdobit čokoládovou polevou (používám veganskou čokoládu a rostlinné máslo, nebo kokosový olej), posypat nějakými dobrotami, nebo ji jednoduše ponechat jen tak, ve své čisté kráse. Verze se špaldovou moukou je hutnější, barevně tmavší a kresba dvou těst není tak výrazná. Pokud použijete pouze polohrubou mouku, nebude buchta tolik hutná a kresba bude výraznější (poslední fotka v galerii je verze jen s polohrubou moukou).

Tak šup rozehřát troubu a pečte na to jako já!

Krásné dny,

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024