teď a tady

recy věnec na dveře 12. prosinec 2019
Voní po jehličí a mentolu, zdobí jej sušené bodláčí, hortenzie, pár snítek trávy a modřínové šišky z dlouhých procházek. Seznamte se. Tohle je PAN VĚNEC. Střeží naše doma. Dělá radost. Vypráví o tom, že se blíží něco krásného. A hodinku mi udržel čistou hlavu... :)

Umotala jsem jej za jedné sobotní noci společně s tím adventním někde mezi sbíráním pěny z vývaru a hnětením těsta na perníčky. Umlčela jsem všechny myšlenky a nechala pracovat ruce. Tohle je jedna z mých nejmilejších činností na vlně blížících se svátků. Tvoření, těšení se, pomalé ochutnávání oné kouzelné atmosféry. Nemám ráda, když je to všechno hopem, naopak si užívám, jak naše doma během prosince pozvolna dostává vánoční kabátek.

Začíná to přisunutím židle ke skříni, abych si vyšplhala pro vánoční krabici uloženou až u stropu. Trpělivě tam celý rok vyčkává na svoji chvilku, a když přijde, začne se kouzlit. Nejdříve se kouzlí právě s jehličím a věnci, pár okamžiků na to začíná vonět perníkové koření, to se v troubě vyhřívají perníčky, a pak už to pomaličku začíná nabírat na rychlosti. První adventní svíčka, papírové hvězdy a šišky na okna, Frank Sinatra a Michael Bublé ve všech koutech v bytě, linecké na plechu, vyrábění ozdob na stromeček, druhá adventní svíčka, vánoční svícny na poličce, večerní procházky, okukování světýlek v oknech, třetí adventní svíčka, poslední nakouknutí do kouzelné vánoční krabice, Ježíškova balící služba, rumové kuličky, pohádky a gradující těšení se...

...čtvrtá adventní svíčka.

A pak si povzdychnu, jak rychle to zase všechno uteklo.
Tak užívejme plnými doušky.

Za chvíli totiž opět jdeme do plavek... ;)
(a to nepřeháním:))

Hezký čtvrtek všem,

K.

PS: Svátky KLIDu a míru přece... ;)
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024